Bij AFMI zijn we specialist in veel verschillende productietechnieken. Witmetaal gieten is daar één van. Maar hoe gaat dat proces in zijn werk? En wat maakt het zo’n specifieke techniek? Onze expert Rudi vertelt er alles over!

Nadat hij klaar was met de constructieopleiding rolde Rudi het verspaningsvak in. Inmiddels werkt hij alweer 10 jaar met veel plezier bij AFMI. “Door de jaren heen heb ik meerdere werkzaamheden gedaan. Ik begon met bankwerken, maar ben inmiddels geschoold tot frezer. En wat ik daarnaast ook nog steeds doe: witmetaal gieten!” Met deze bewerking wordt gesmolten witmetaal in een vorm gegoten, waarna het afkoelt en stolt. “De onderdelen die we maken vind je met name terug in de scheepsbouw of roterende machines zoals stoomturbines, pompen en compressoren.” 

Zo gaat het proces in zijn werk

Net als andere bewerkingen is witmetaal gieten een heel proces. Rudi legt het uit: “Je begint met het gloeien van het materiaal om de spanning eruit te halen. Daarna wordt het blank gedraaid om de roest en eventuele korst te verwijderen voor een optimale hechting. Vervolgens brengen we soldeerzuur aan en daarna een laagje tin zodat het witmetaal goed hecht. Uiteindelijk gieten we het witmetaal in een vorm en hard het uit. Er blijft een laagje witmetaal achter, wat ruw aanvoelt. Dit maken we tijdens de nabewerking glad. Daarna wordt de hechting gecontroleerd met een ultrasoon onderzoek.”

Van man op man

Een bewerking als witmetaal gieten wordt vaak van man op man doorgegeven. Zo ook bij AFMI. Dat maakt witmetaal gieten echt vakmanschap volgens Rudi. “Ik leerde het van een inmiddels gepensioneerde AFMI-er. En dan bedoel ik echt 1-op-1 begeleiding om de techniek onder de knie te krijgen en me deze helemaal eigen te maken. Het is geen veelvoorkomende bewerking; op dit moment ben ik zelfs de enige die het bij AFMI doet. De kans is groot dat ik het uiteindelijk ook weer zal doorgeven aan een opvolger. Ik ben benieuwd aan wie ik dit mooie vak mag leren!”, aldus Rudi.

Nauwkeurig werk

Zelfs na jaren ervaring blijft witmetaal gieten een nauwkeurig staaltje werk. In het gietproces kunnen namelijk luchtbellen ontstaan waardoor de hechting niet goed is. “Het is daarom belangrijk dat je tijdens het gieten het materiaal goed aanstampt”, legt Rudi verder uit. Tijdens de kwaliteitscontrole wordt op zulke luchtbellen streng gecontroleerd. De kleinste luchtbelletjes worden opgespoord met daarvoor bestemde apparatuur. Rudi: “Vaak leidt dat ertoe dat we het product opnieuw moeten gieten. Het witmetaal draaien we dan weer uit en het proces begint opnieuw. Zelfs mij overkomt dat nog wel eens een enkele keer. Het blijft tenslotte mensenwerk!“

Metaaltopper Remco

11 Januar 2024

Metaaltopper van de maand december is Remco Manders. De foto hierboven is een paar weken geleden gemaakt bij een traditionele draaibank, maar inmiddels is hij bij AFMI Verspanende Industrie al…

Weiter lesen

Zo vader zo zoon(s)

21 November 2023

Afgelopen zomer namen Frank (commercieel directeur) en Chris (technisch directeur) AFMI over van hun vader Gerard. Maar het lag niet voor de hand dat ze deze richting op zouden gaan….

Weiter lesen