Een werkplaats met machines vraagt om stroom en energie. Technisch directeur Chris houdt zich bezig met alles wat betrekking heeft op het productieproces en de techniek. Hoe houden we bij AFMI het productieproces efficiënt maar ook duurzaam? Chris vertelt het.

“In onze werkplaats zit een afvalstroom die in goede banen moet worden geleid, zodat alles goed verloopt”, vertelt Chris. “Metaalbewerking is een industrie die nu eenmaal veel stroom verbruikt, maar wat we kunnen doen om te verduurzamen grijpen we aan. Neem als voorbeeld de luchtstroom in de werkplaats. Deze hebben we onlangs vernieuwd. Op de compressoren zit nu een tijdschakelaar. Wanneer we niet aan het werk zijn, gaan de compressoren uit en daarmee besparen we stroom. Daarnaast houden we op warme dagen de deuren goed dicht zodat het binnen koel blijft. Voor ons, maar ook voor de producten. Een stabiele temperatuur van 20 graden voorkomt namelijk dat metalen krimpen of uitzetten”, aldus Chris.

Koelwater

De grootste duurzame toepassing is het scheiden van afval dat afkomstig is uit de werkplaats en het vroegtijdig aftappen van het koelwater. De resten van een bewerking, ook wel spanen genoemd, worden hergebruikt. Nieuw materiaal bestaat voor een deel uit gerecycled materiaal, waaronder spanen. Koelwater is een mengsel van water en olie, waarvan de verhouding juist moet zijn. Te veel olie maakt het mengsel te vettig en te weinig olie zorgt voor schimmelvorming. “Het is belangrijk om de kwaliteit van het koelwater nauw in de gaten te houden. Vroeger werd het koelwater door mensen handmatig geleegd en vervolgens weer bijgevuld. Een omslachtige handeling waarbij veel kwalitatief koelwater verloren ging”, legt Chris uit.

Samenwerking Verbeek

Sinds een paar jaar neemt AFMI daarom het koelwater af bij Verbeek uit Oldenzaal. “We halen al voor lange tijd andere vloeistoffen daar weg. Dankzij Verbeek gebruiken we nu kwalitatief koelwater. Ze vullen het bij en kunnen de verhouding bijstellen waar nodig. Bovendien voert Verbeek maandelijkse controles van het koelwater uit. Op die manier gaat ons koelwater veel langer mee en gaan we verspilling tegen.” Chris gaat verder: “Het is bovendien prettig samenwerken en we zijn tevreden met de service die zij leveren. Er is altijd genoeg voorraad en doordat ze dicht bij ons in de buurt zitten kunnen we snel met elkaar schakelen.”

Machines

Chris: “Ook proberen we de levensduur van de machines te verlengen. Oudere machines herprogrammeren we naar de norm van tegenwoordig. Zo hoeven we niet altijd een nieuwe aan te schaffen.” Tegenwoordig draaien de meeste machines bij AFMI op een standaard krachtstroom van 400 Volt in plaats van 500. “Er zijn minder trafo’s nodig waardoor we energie besparen. Nog niet alle machines in de werkplaats zijn teruggeschroefd, maar het doel is om aan het einde van volgend jaar alle machines op een lagere voltage te laten draaien.

Duurzaamheid in de toekomst

En in de toekomst? Ook dan zet AFMI in op duurzaamheid. “We hebben weleens overwogen om zonnepanelen te laten leggen of een windmolen te plaatsen. Vooralsnog zijn dat geen concrete plannen. Maar wie weet is dat over een jaar heel anders. We staan altijd open om te verduurzamen. Ik denk zelfs dat dat belangrijk is om je bedrijf gezond te houden.”

Metaaltopper Remco

11 januari 2024

Metaaltopper van de maand december is Remco Manders. De foto hierboven is een paar weken geleden gemaakt bij een traditionele draaibank, maar inmiddels is hij bij AFMI Verspanende Industrie al…

Verder lezen

Zo vader zo zoon(s)

21 november 2023

Afgelopen zomer namen Frank (commercieel directeur) en Chris (technisch directeur) AFMI over van hun vader Gerard. Maar het lag niet voor de hand dat ze deze richting op zouden gaan….

Verder lezen