Onze markt verandert razendsnel. Waar we in onze gereedschapsmakerij eerst bijna alles met de hand moesten doen, is het verspaningsproces vandaag de dag grotendeels geautomatiseerd. Voor CNC-bewerking werken we al heel wat jaren met TopSolid; een programmerings-systeem dat eraan bijdraagt dat we elke dag topkwaliteit kunnen leveren. Onze CAD-CAM programmeur Mike Velthuis (links) en frezer Benjamin Wissing (rechts) vertellen graag waarom!

Mike:
“TopSolid is een programmerings-systeem waarin we onze bewerkingen in 3D kunnen simuleren. Op deze manier kunnen we verspaningen voor 95% voorbereiden. Dat scheelt een heleboel tijd aan de machine! Voordat we met dit systeem werkten, schreven we deze programma’s aan de machine. Het zorgde ervoor dat de CNC-machines onnodig lang stil stonden.”

Benjamin:
“Dankzij TopSolid sparen we de programmeertijd van de machines én tijd van ons als collega’s dus uit. Daardoor werken we een stuk efficiënter! In het programma zien we het model van de machine en kunnen we alle bewerkingen simuleren. Dankzij het 3D-systeem zien we dus precies hoe de machine te werk gaat.”

Mike:
“Het systeem heeft zich de afgelopen jaren hard ontwikkeld. Ik weet nog dat het, toen we er in 2008 mee begonnen, alleen bestond uit lijnen. Inmiddels is het een volwaardig 3D-programma met een realistische weergave. Vergelijk het met Mario; dit spelletje bestond vroeger uit ‘platte’ afbeeldingen, maar tegenwoordig ziet het er bijna levensecht uit. Een verschil van dag en nacht, waardoor we ons werk de afgelopen jaren nog meer konden optimaliseren.”

Ontwikkelingen

Benjamin:
“Zelf zijn we met die ontwikkelingen meegegroeid. We begonnen in 2008 met CAM-programmeren; het gebruik van de computer bij fabricage van onderdelen en producten. Toen zat onze collega John Snijders nog in een klein kantoortje. Inmiddels hebben we een team van CAD-CAM programmeurs, die onderdelen ontwikkelen, vormgeven én fabriceren aan de hand van een computersysteem. Alles wat we doen, wordt nu voorbereid in TopSolid, vanuit een ruim kantoor in onze werkplaats!”

Mike:
“Ik werk al 21 jaar bij AFMI en heb met eigen ogen gezien hoe snel de markt is veranderd. Toen we het systeem net in gebruik hadden genomen, stond ik de helft van de tijd nog achter een machine. Door de automatisering kan ik de verspaning nu volledig van achter de computer voorbereiden. Dat neemt echter niet weg dat de koppeling met onze werkplaats nog steeds heel belangrijk is. De voorbereiding is de basis, maar in de praktijk moet het natuurlijk ook werken.”

Benjamin:
“Hoe goed het systeem zich ook ontwikkelt, de laatste menselijke hand is nog steeds een essentieel onderdeel. De samenwerking tussen de programmeerafdeling en de werkplaats blijft essentieel. Dankzij TopSolid kunnen we iets voor 95% voorbereiden, maar dan moet die laatste 5% ook optimaal uitgevoerd worden. Daarbij komt dat we bij AFMI veel enkelstuks maken, wat betekent dat we niet iets op de automatische piloot kunnen doen. We houden elkaar constant scherp!”

Blijven leren

Benjamin:
“Bij AFMI vinden we het belangrijk om zoveel mogelijk flexibiliteit te hebben als het om programmeren gaat. Daarom laten we veel collega’s kennis maken met TopSolid. Ik ben frezer en sta nu nog veel achter de machine, maar ik verdiep me ook steeds meer in programmering.”

Mike:
“Doordat we onze programmeurs-groep uitbreiden, kunnen we onderling rouleren. Zo leren we van elkaar. TopSolid is een allesomvattend programma en je ontdekt steeds weer wat nieuws. Dat delen we met elkaar.”

Benjamin:
“Bij AFMI worden we gestimuleerd om telkens up-to-date blijven. Het is fijn dat we hier de mogelijkheid krijgen om steeds nieuwe dingen te leren. Ik werk zelf nu zo’n vijf jaar bij AFMI en heb al meerdere cursussen gevolgd. Over een tijd hoop ik dat ik mezelf, naast frezer, ook CAD-CAM programmeur kan noemen.”

Mike:
“Ik denk ook dat dat heel belangrijk is. In een branche als deze moet je je constant blijven ontwikkelen. Wie had 25 jaar geleden gedacht dat smartphones zo normaal zouden zijn? Ik verwacht dat 3D-printen zich de komende jaren verder gaat ontplooien. In plaats van onderdelen compleet te verspanen, zou dat betekenen dat je een onderdeel juist vanuit niets opbouwt en vervolgens kunt nabewerken middels verspaning. Maar dat zijn slechts vermoedens. Wat zeker is, is dat extern programmeren de toekomst is… en daar zijn wij met TopSolid klaar voor.”

Metaaltopper Remco

11 januari 2024

Metaaltopper van de maand december is Remco Manders. De foto hierboven is een paar weken geleden gemaakt bij een traditionele draaibank, maar inmiddels is hij bij AFMI Verspanende Industrie al…

Verder lezen

Zo vader zo zoon(s)

21 november 2023

Afgelopen zomer namen Frank (commercieel directeur) en Chris (technisch directeur) AFMI over van hun vader Gerard. Maar het lag niet voor de hand dat ze deze richting op zouden gaan….

Verder lezen