Na heel wat jaren daling neemt de populariteit in technische opleidingen in 2023 weer toe. En dat is mooi, vinden we bij AFMI. Want de techniek ís mooi. Dat laten we potentiële collega’s, scholieren en zelfs basisschool-klassen dan ook maar wat graag zien. Op stagemarkten en voorlichtingsdagen bijvoorbeeld. Commercial manager Frank vertelt waarom.

“Het technische vak is een prachtvak”, vertelt Frank. “En als je aan mij vraagt… de verspaning al helemaal. Maar het is ook een onbekend vak. Veel mensen hebben er geen beeld bij. Of een verkeerd beeld.” Frank denkt dan ook dat er veel meer mensen zijn die de techniek leuk vinden, dan dat er nu in de techniek werken. “Maar omdat men niet precies weet wat het vak inhoudt, weten ze ook niet dat het voor hen heel interessant kan zijn. Zonde voor beide partijen!”

Mini-freesbank

Bij AFMI vinden we het daarom heel belangrijk om tijdens stagemarkten en voorlichtingsdagen regelmatig ons gezicht te laten zien. “Dat blijft niet alleen bij praten. We kunnen namelijk een heleboel vertellen over ons vak, maar het liefst laten we het gewoon zien. Pas dan gaat het écht leven.” Het meenemen van machines is echter geen optie. “Daarom hebben we geïnvesteerd in een mini-freesbank. Speciaal voor dit soort gelegenheden. Op die bank zie je het 3D-model op de computer, het aluminium, de bewerking… eigenlijk alles zoals het er in ons machinepark in Hengelo ook toegaat.”

Zelfgemaakte sleutelhanger

“Inmiddels hebben we de mini-freesbank één keer gebruikt”, vertelt Frank. “Tijdens de open dag van ROC van Twente en SMEOT in Hengelo. En het was een groot succes. We trokken aardig wat bekijks!” Bezoekers van het event maakten met behulp van de freesbank zelf een sleutelhanger. Geïnteresseerden hadden daarmee dus ook direct een leuk aandenken aan AFMI. “Onze passie en trots zitten vooral in het eindproduct. Daar doen we het uiteindelijk voor. Op deze manier kunnen we dat perfect laten zien.”

Interesse in techniek

Met onze mini-freesbank maken we het verspaningsvak dus zo tastbaar mogelijk. “Daardoor blijven mensen toch wat langer bij onze stand staan. En zo raak je in gesprek. Hebben ze interesse? Dan delen we contactgegevens uit en nodigen we ze van harte uit in onze werkplaats. Van de honderd mensen levert het misschien twee of drie van zulke bezoekjes op. En of we daardoor uiteindelijk echt een werknemer rijker worden, is nog maar de vraag.” Maar daar gaat het Frank niet om. “Kiezen ze vervolgens voor de concurrent? Even goede vrienden. Ik vind het belangrijker dat we mensen interesseren voor de techniek. Als dat is gelukt, hebben we al heel wat waardevols te pakken.”

Witmetaal gieten

25 juni 2024

Bij AFMI zijn we specialist in veel verschillende productietechnieken. Witmetaal gieten is daar één van. Maar hoe gaat dat proces in zijn werk? En wat maakt het zo’n specifieke techniek?…

Verder lezen

Metaaltopper Remco

11 januari 2024

Metaaltopper van de maand december is Remco Manders. De foto hierboven is een paar weken geleden gemaakt bij een traditionele draaibank, maar inmiddels is hij bij AFMI Verspanende Industrie al…

Verder lezen