Elke dag wat nieuws leren. Guus deed het tijdens zijn stage bij AFMI. “En dan bedoel ik ook echt elke dag. Ik ben geen enkele keer naar huis gegaan met de gedachte dat ik niks heb geleerd. Dat zegt ik denk ik wel genoeg.” Wat Guus dan precies leerde? Hij vertelt het graag!

Al van jongs af aan sprak het werken met metaal de 18-jarige Guus aan. “Daarom koos ik voor de opleiding Precisietechniek. Het tweede jaar staat vooral in het teken van verspanen; draaien en frezen. Daar hoort ook een stage bij.” Omdat AFMI de ‘buurman’ is van het ROC in Hengelo – de school waar Guus zijn opleiding volgt -, kende hij het bedrijf al. “Ik had goede verhalen gehoord, dus besloot ik voor mijn stageplek voor AFMI te gaan.”

Van meekijken tot meewerken

In februari startte zijn stage. “Het voelde direct goed. De sfeer is gezellig en ongedwongen. En iedereen is bereid je te helpen.” De eerste weken keek Guus vooral mee met collega’s en deed hij kennis op van lopende projecten. “Vanaf de vierde week ging ik zelf aan de slag achter een conventionele draaibank. Een leuke uitdaging!”

Voorbewerken van producten

“Het was aan mij de taak om producten voor te bewerken. Vaak waren het massieve blokken, waar ik gaten in moest boren. Daarna gingen ze door naar de frees- of draaibank.” Guus was daarmee verantwoordelijk voor de eerste stap in het bewerkingsproces. “Het was gaaf om te zien hoe producten uiteindelijk compleet anders onze werkplaats verlieten. Dan wist ik: daar heb ik ook aan meegewerkt.”

Nog nooit van gehoord

Inmiddels zit de stageperiode van Guus erop. “Ik heb echt ontzettend veel geleerd. Van sommige materialen die ik bewerkt heb, had ik nog nooit gehoord. Ook heb ik met veel nieuwe machines gewerkt. En bij collega’s heb ik natuurlijk ook ontzettend veel kennis opgedaan. Er werken hier mensen die zoveel ervaring hebben… dat is echt vet.”

Helder beeld van het vak

Guus’ opleiding duurt nog twee jaar. In die jaren wil hij het vak van Precisietechniek verder gaan ontdekken. “Dankzij AFMI heb ik nu een heel helder beeld van deze verspanings-branche. Het waren 10 leuke weken, waar ik met veel plezier op terugkijk. Wie weet kom ik ooit weer terug.”

Metaaltopper Remco

11 januari 2024

Metaaltopper van de maand december is Remco Manders. De foto hierboven is een paar weken geleden gemaakt bij een traditionele draaibank, maar inmiddels is hij bij AFMI Verspanende Industrie al…

Verder lezen

Zo vader zo zoon(s)

21 november 2023

Afgelopen zomer namen Frank (commercieel directeur) en Chris (technisch directeur) AFMI over van hun vader Gerard. Maar het lag niet voor de hand dat ze deze richting op zouden gaan….

Verder lezen