In twee jaar tijd liep Max twee keer stage bij AFMI. Met een mooi afstudeerproject rondde hij de periode succesvol af. Inmiddels heeft hij zijn mbo-diploma op zak en is hij begonnen met de hbo-opleiding Werktuigbouwkunde op het Saxion. Maar dat betekent niet dat hij AFMI heeft verlaten!

“Toen ik een aantal jaar geleden op zoek ging naar een stageplek, kwam ik al snel bij AFMI terecht”, vertelt Max. “Enkelstuks en veel verschillende sectoren… die combinatie sprak mij aan.” Niet veel later kon Max beginnen. “Tijdens eerdere stages was ik gewend om vooral mee te kijken. Soms mocht ik zelf wel wat doen, maar dan altijd onder toezicht. Bij AFMI was dat anders. Al heel snel kreeg ik het vertrouwen om opdrachten zelf op te pakken. Van die verantwoordelijkheid leer je veel. Frezen, slijpen, bankwerken… ik mocht het allemaal doen.”

Elkaar helpen

“Natuurlijk word je niet zomaar voor de leeuwen gegooid”, vervolgt Max zijn verhaal. “In mijn stageperiode kreeg ik de kans om klussen zelf te doen en een vraagstuk bijna helemaal zelfstandig op te lossen. Maar als het niet lukt, kun je bij AFMI altijd een collega vragen. Iedereen hier is bereid om elkaar te helpen.” Voor het laatste stagejaar van zijn opleiding koos Max dan ook nogmaals voor AFMI. “Dat jaar stond in het teken van een afstudeeropdracht: een product bedenken, ontwerpen en ontwikkelen dat AFMI op weg helpt. Een mooie uitdaging!”

Afstudeeropdracht

Na overleg met collega’s kreeg de afstudeeropdracht van Max vorm. “Gascompressoren die we hier maken, gaan altijd in twee helften naar de klant. De bovenkant en onderkant worden gedraaid met behulp van een kraan. Een tijdrovende klus, die bovendien ook kan zorgen voor beschadiging van producten”, vertelt hij. “Dat moest makkelijker kunnen!” Max ontwikkelde een zogeheten flipper, waarmee de helften nu een stuk eenvoudiger te draaien zijn en onbeschadigd blijven. “Dat bleek een succes. Op dit moment wordt gekeken hoe we de flipper hier daadwerkelijk kunnen inzetten!”

Werken en studeren

“Het afstudeerproject was heel wat anders dan mijn eerste stagejaar bij AFMI”, vertelt Max. “Het meewerken in de werkplaats maakte plaats voor een project waar ik op kantoor veel aan werkte. Een leuke afwisseling. Ik vind het mooi om in de werkplaats bezig te zijn, maar kennis van techniek kun je ook kwijt op andere manieren; door te programmeren bijvoorbeeld. Collega’s hier hebben veel weet van alle onderdelen en bewerkingen. Door jarenlange ervaring weten ze precies wat voor elke vraag de juiste oplossing is. Daar leer je veel van.”

Toekomst

Voor Max was de interesse in de ‘andere kant’ van AFMI ook een van de redenen om door te studeren. “Ik zit nu in het eerste jaar. Tot nu toe bevalt het goed! En ik heb een bijbaantje dat goed aansluit op mijn opleiding. Als frezer, bij AFMI natuurlijk! Als ik les heb tot 4 uur, kan ik daarna nog gewoon in Hengelo aan het werk. Zo kan ik studeren en werken goed combineren… en bij allebei doen wat ik leuk vind!”

Metaaltopper Remco

11 januari 2024

Metaaltopper van de maand december is Remco Manders. De foto hierboven is een paar weken geleden gemaakt bij een traditionele draaibank, maar inmiddels is hij bij AFMI Verspanende Industrie al…

Verder lezen

Zo vader zo zoon(s)

21 november 2023

Afgelopen zomer namen Frank (commercieel directeur) en Chris (technisch directeur) AFMI over van hun vader Gerard. Maar het lag niet voor de hand dat ze deze richting op zouden gaan….

Verder lezen