Bij AFMI vinden we het heel belangrijk dat jong talent de kans krijgt om zich te ontwikkelen. Dat faciliteren we graag. Zo zijn we bijvoorbeeld partner van Solar Team Twente. En ook in onze eigen werkplaats begeleiden we leerlingen en stagiaires. Ramon ten Thije liep het afgelopen half jaar stage bij AFMI. Hoe hij deze periode ervaarde? Hij vertelt het graag!

De derdejaars-student precisietechniek begon in september bij AFMI. “Ik moest twintig weken stage lopen en de plek werd aangewezen door school. Al moet ik zeggen dat mijn voorkeur ook uitging naar AFMI. Ik kende het bedrijf, omdat het naast onze school ligt en het een goede naam heeft in de regio. Al wist ik niet dat ze zoveel verschillende producten bewerken.” Ramon had er zin in. “De basiskennis die ik op school had geleerd, kon in nu in de praktijk brengen.”

Grote onderdelen

Het was niet de eerste stage voor Ramon. “Hiervoor heb ik een half jaar meegedraaid bij een ander bedrijf in de verspaning. Vanuit daar was ik gewend om vooral kleine onderdelen te bewerken. Bij AFMI worden ook veel grote onderdelen gemaakt. Dat zorgt ervoor dat je meer manieren hebt voor het opspannen van producten.” Voor Ramon was er dus veel nieuws om te leren. “Dat maakt het juist ook uitdagend. Je bewerkt elke dag andere onderdelen, op een andere manier.”

5-assig frezen

“Ook het 5-assig frezen was nieuw voor me. Voorheen had ik alleen ervaring met 3 assen. Bij deze bewerking kan een product alleen vanaf boven bewerkt worden. Bij 5-assig frezen is het mogelijk om het product aan 5 kanten te bewerken in één opspanning. Er komt dus wel wat meer bij kijken, maar daarin ben ik goed begeleid. In het begin was het een kwestie van meekijken met een collega en daarna kon ik zelf aan de slag. Met de weken krijg je de machine beter onder controle en na een tijd kon ik zelfstandig aan de machine staan.” Ook het besturingssysteem van Heidenheim heeft Ramon inmiddels onder de knie. “Ik kan nu zelf programma’s lezen en schrijven.”

Veel vrijheid

En zo heeft Ramon het afgelopen half jaar vele stappen gemaakt. ”Ik heb me binnen mijn stage gefocust op CNC-frezen, maar kreeg daarin wel de vrijheid om zelf te bepalen wat ik exact wilde doen. Zo kon ik ontdekken wat ik nou echt het leukst vind aan dit vak.” De komende tijd gaat de student weer een deurtje verder, terug naar school. “En daarna begin ik aan mijn laatste jaar. Als ik mijn diploma heb, wil ik gaan werken. Dan zal wat ik hier heb geleerd zonder meer van pas komen!”

Metaaltopper Remco

11 januari 2024

Metaaltopper van de maand december is Remco Manders. De foto hierboven is een paar weken geleden gemaakt bij een traditionele draaibank, maar inmiddels is hij bij AFMI Verspanende Industrie al…

Verder lezen

Zo vader zo zoon(s)

21 november 2023

Afgelopen zomer namen Frank (commercieel directeur) en Chris (technisch directeur) AFMI over van hun vader Gerard. Maar het lag niet voor de hand dat ze deze richting op zouden gaan….

Verder lezen