Afgelopen zomer namen Frank (commercieel directeur) en Chris (technisch directeur) AFMI over van hun vader Gerard. Maar het lag niet voor de hand dat ze deze richting op zouden gaan. Nu dat het wel zo is, is vader meer dan trots. Hoe de overname het drietal is afgegaan? Ze vertellen het.

Jarenlang draaide AFMI onder leiding van Gerard. “Op een gegeven moment word je ouder en ga je nadenken over wat je met het bedrijf wil. Ik had het kunnen verkopen. Maar je weet nooit wat diegene doet met het bedrijf waar je je hart en ziel in hebt gestopt”, vertelt Gerard. Het doet hem daarom goed dat zijn zoons het bedrijf van hem wilden overnemen. “Ik weet dat ze altijd zullen handelen in het belang van AFMI. Dat maakt me erg trots. Maar ik heb ze nooit gedwongen. Ze hebben altijd hun eigen keuze mogen maken.”

Ambities van zoons

Het was niet vanzelfsprekend dat Chris en Frank in de voetsporen van hun vader zouden treden. “Hier en daar kregen we wel wat mee van wat er gebeurde bij AFMI. Maar na mijn studie ben ik gewoon aan het werk gegaan bij een ander bedrijf in de techniek”, vertelt Frank. Uiteindelijk kwam hij erachter dat het ondernemerschap hem lag. Maar hij had geen ambitie om voor zichzelf te beginnen. “Juist het optimaliseren en continueren van AFMI samen met Chris maakte mij enthousiast.” Waar het bij Frank ging om de operationele zaken, zat het ‘m voor Chris vooral in het managen van de uitvoer. “Na mijn opleiding werktuigbouwkunde rolde ik de verspaning in. Er kwam een plekje vrij bij AFMI als productieleider. Die kans heb ik toen gegrepen.”

Advies van de ervaringsdeskundige

Nu Frank en Chris aan het roer staan,  ziet Gerard langzamerhand zijn rol veranderen. “Maar ik ben nog niet weg hoor. Waar ze mijn hulp nodig hebben ben ik er. En ik sta altijd klaar voor het geven van advies. Het helpt dat we erg goed met elkaar kunnen opschieten.” Het beste advies dat Frank en Chris van hun vader kregen? “Om gewoon dicht bij onszelf te blijven. Op welk vlak dan ook binnen het bedrijf”, zegt Frank. “En nooit boven je personeel gaan staan. Je bent gelijk aan elkaar”, voegt Chris eraan toe.

Veranderingen bij AFMI

De broers hebben de laatste tijd al aardig wat aangepakt. “Inmiddels zijn alle hallen gecoat en machines vernieuwd. En sinds kort hebben we de vrijdagmiddagborrel in het leven geroepen. Dat was ook een wens vanuit de collega’s. Een erg goed idee, want het is elke week heel gezellig!” Ook in de toekomst wil het tweetal het bedrijf blijven optimaliseren. “We hebben niet alles uitgestippeld. Dat kan ook bijna niet. Kijk maar naar wat er gebeurt in de wereld en wat voor invloed dat kan hebben op onze markt. Daar moeten we op leren inspelen.” Over het mooiste moment van de afgelopen jaren hoeft het drietal niet lang na te denken. “De open dag”, zeggen ze in koor. Frank vult aan: “Op die dag hebben we met trots het bedrijf laten zien. Het is gaaf dat het zo’n succes is geworden. Dat gaan we in de toekomst zeker herhalen!”

Metaaltopper Remco

11 januari 2024

Metaaltopper van de maand december is Remco Manders. De foto hierboven is een paar weken geleden gemaakt bij een traditionele draaibank, maar inmiddels is hij bij AFMI Verspanende Industrie al…

Verder lezen

Foto’s open dag

10 november 2023

Bij AFMI nemen we je graag mee in de wereld van verspaning. Daarom openden we op zaterdag 28 oktober de deuren van onze werkplaats. Het was een groot succes! Bekijk…

Verder lezen