Wat is spanningsarm gloeien?

Bij het voorbewerken van materiaal verspanen we zoveel mogelijk materiaal weg. Bij dit voorbewerken wordt er spanning in het materiaal gebracht. Zeker wanneer we praten over grotere onderdelen. Wanneer deze spanning bij het nabewerken vrijkomt, kan de vorm zich dusdanig vervormen dat we de toleranties niet halen. Tussentijds spanningsarm gloeien biedt dan de oplossing. Bij spanningsarm gloeien wordt een temperatuur tussen de 500 en 700 graden gehanteerd. Het opwarmen en afkoelen gebeurt langzaam, zodat er geen nieuwe spanningen ontstaan en de aanwezige spanning in het materiaal wordt ontlaten. Spanningsarm gloeien kan voor complexe opdrachten de oplossing zijn!

Naast het gloeien van voorbewerkt materiaal is spanningsarm gloeien ook geschikt bij gelaste delen. Bij het lassen van materiaal treden hoge temperaturen op. Als het materiaal daarna afkoelt, zorgt dit voor krimping. Tegelijkertijd wordt het echter ook tegengehouden door het omringende koudere materiaal. Dit zorgt voor spanningen in en rondom de las. Door de onderdelen na het lassen te gloeien kan deze spanning ontlaten worden.

Wat zijn de voordelen van spanningsarm gloeien?

De techniek  van spanningsarm gloeien biedt een aantal voordelen:

  • Mogelijkheid tot spanningsarm maken van gelaste constructies
  • Minimaliseren van het risico op maatverandering en spanningen na het bewerken

Spanningsarm gloeien bij AFMI

Bij AFMI kunnen we spanningsarm gloeien tot een maximale afmeting van 1.600 mm x 1.400 mm x 900 mm en tot 850 °C. Voor al deze uitgevoerde gloeiingen is het tevens mogelijk om een gloeiverklaring mee te leveren.

Meer weten over gloeien? Lees hier meer.